35 vuotta maratonia

 

35. Vaasa-Juhlamaraton kaiken kuntoisille ja kaikenikäisille

Vaasassa on jo 1900-luvun alusta alkaen järjestetty silloin tällöin pitempien juoksumatkojen juoksutapahtumia, kuten 25 km Pilvilammen ympärijuoksu. Vuonna 1985 Vaasan Vasama aloitti säännöllisen vuosittaisen maratontapahtuman järjestämisen. Toiveita oli tullut usealta taholta. Erityisesti juoksun harrastajat halusivat harrastuksensa tueksi Vaasaan oman maratontapahtuman. Näin voitaisiin vuosittain testata kunto ja kisata kavereitten kanssa.

1970-luku ja osin 1980-luvun alku olivat vielä Lasse Virenin, Martti Vainion, Kaarlo Maaningan ja Pekka Päivärinnan aikaa, jolloin kestävyysjuoksu eli voimakasta nousukautta ja juoksu oli hyvässä nosteessa, joten aika oli otollinen oman maratontapahtuman organisoimiseen. Osallistujia tuli järjestäjien yllätykseksi heti alkuun liki 200. Tapahtuman suosio kasvoi vuosittain, ja osallistujamäärät lisääntyivät. Juostavia matkoja ja sarjoja on lisätty siten, että ne palvelisivat kaiken kuntoisia ja - ikäisiä liikunnan harrastajia. Aika paljon on sellaisia jotka ovat vuodesta toiseen osallistuneet Vaasa maratonille, josta olemme erittäin kiitollisia. Reittiä on kehitetty osallistujien toiveiden mukaisesti. Alkuvaiheessa reittinä käytettiin ns. Lentokentän reittiä. Reittii juostiin puolimaratonin mittaisena (n. 21,5 km) vuosina 1985 - 2009. Seraava reittivalinta Kaarlen kenttä - Korkeamäki - Suivilahti - Hietalahti - Kaarlen kenttä reittiä juostiin vuosina 2010 - 2017 reitillä oli mittaa 10,5 km.

Maratonin reitti on uusittu 2018 kiertelee pitkin Hietalahden kauniita rantoja, käy kääntymässä Vakiluodon Tropiklandian kautta takaisin on nopea ja sopivasti vaihteleva. Reitti alkaa ja päättyy Kaarlen kentältä. Kierros on pituudeltaan 10,55 km eli ns. neljännesmaraton, joten se soveltuu hyvin useampaan kertaan kierrettynä myös puolimaratonin ja koko maratonin reitiksi. Reitin varrella varrella on sopivasti kannustajia Kalarannan ja vankilan kohdilla. Uutuutena on XXL-kymppi joka on tarkoitettu etupäässä sellaisille jotka osallistuvat ilman ajanottoa ja haluavat kiertää reitin kävellen tai juosten, voi ottaa kävelysauvatkin mukaan.

35. maratontapahtumaan odotetaan jäälleen runsaasti osallistujia. Palkintoihin on panostettu juhlamaratonin kunniaksi poikkeuksellisen paljon osallistujien kesken arvotaan runsaasti XXL. Lahjakortteja jne... Kaikki osallistujat saavat upean taidegraafikko Tapani Tammenpään suunnitteleman maratonmitalin, ja täyden maratonin juoksijoille se ojennetaan jopa komeassa rasiassa.

Vaasa-maraton on siis kaikkien liikunnan harrastajien tapahtuma. Työpaikkojen aktivoimiseksi on kehitelty työpaikkajoukkuekilpailu, joka on saanut hyvän suosion. Kaikkein nuorimmille on ns. "minimaraton" . "Minimaratonilaisille" on oma mitali. "Minimaratonille" on osallistunut vuosittain yli 200 osallistujaa ja siihen voi osallistua maksutta.

35. Vaasa-Juhlamaraton la 7.9. alkaa klo 11.00 lasten minimaratonilla, maraton päälähtö klo 12.00, muut matkat käynnistyvät klo 13.00 Kaarlen kentällä. Maratonista löydät lisää tietoa seuran kotisivuilta;

Tervetuloa tunnelmaan!